Kurkistus brittiläiseen ruokakulttuuriin

S-kokeilukeittiö vieraili makumatkalla Lontoossa. Kävimme ihmettelemässä paikallista ruokakulttuuria sekä ravintoloiden ja kauppojen ruokatarjontaa. Englantilainen keittiö on muodostunut pitkän ajan saatossa maahan muuttaneiden sopeutuessa Ison-Britannian oloihin. Lisäksi kuningaskunnan ruokakulttuuri on ottanut laajasti vaikutteita Ison-Britannian siirtomaiden ruokakulttuureista.

Brittiläisestä ruoasta ensimmäisenä varmasti monelle mieleen tulee fish and chips. Se on edelleen vahva osa maan voimissaan olevaa pubikulttuuria. Lisäksi Isossa-Britanniassa on nähtävissä samoja ruokatrendejä kuin meillä. Niihin lukeutuu terveys ja hyvinvointi, street food ja pop up -ravintolat. Lisäksi ihmisiä kiinnostavat ruoan alkuperä ja ruokahävikki.

Vikkelästi valmista

Ruokakaupoissa näkyy selvästi valmisruokien ja take away -ruokien vahva kulttuuri. Sandwichit, toastit ja erilaiset wrapit ovat suosittuja, mutta joukosta löytyy myös paljon terveellisiä vaihtoehtoja, kuten raikkaita salaattikulhoja ja valmiiksi pilkottuja hedelmäpaloja. Kiinnitimme huomiota, että kaupoissa on tarjolla myös erilaisia säilykkeitä, joita ei meidän kauppojen hyllyistä löydy. Tutustuimme säilykeluumuihin, -omenoihin ja purkitettuihin pieniin perunoihin. Miltä kuulostaisi helppo ja nopea omenapaistos raikkaista omenalohkoista?

Puhtia päivään

Aamumme alkoi perinteisellä tuhdilla englantilaisella aamupalalla, jolla lähtee isompikin nälkä. Lautanen täyttyi munista, pekonista, makkarasta ja paahtoleivästä. Tarjolla oli myös tyypilliseen tapaan vaaleita papuja tomaattikastikkeessa sekä paistettuja herkkusieniä ja tomaatin puolikkaita. Aamiaisen kanssa tarjoiltiin mustaa teetä, tottakai, mutta myös kahvia sai.

Iltapäivän teehetki

Iltapäiväteekulttuuri elää kaupungissa edelleen, vaikka englantilainen Afternoon Tea on nykyisellään myös turistien suosima elämys. Kävellessämme Hyde Parkin läpi iltapäiväteelle, näimme tyylikkäitä vanhoja rouvia kukkamekoissaan matkalla puistoon nauttimaan kello viiden teetä. Teehetken aluksi meistä jokainen sai valita oman teensä kattavasta valikoimasta. Höyryävät teepannut saatuamme opimme, että englannissa maito kaadetaan kuppiin ennen teetä, kun Suomessa yleensä teemme päinvastoin. Iltapäiväteehen kuului tyypillisten kerrosleipien lisäksi runsaasti makeita herkkuja ja perinteiset uunituoreet skonssit hillon ja clotted creamin kera. Clotted cream on eräänlaista hapanta kermaa, joka muistuttaa voimaista vatkattua kermaa ja maistuu lempeän happamalta. Moni kahvila tarjoaa myös kevyemmän Cream Tea -menun eli teemukillisen skonssin ja lisukkeiden kera. Lisää brittiläisestä teehetkestä voi lukea täältä.

Paikallista pubiruokaa

Tyypillisiä brittiläisiä päivällisruokapaikkoja ovat pubit, joita löytyy lähes joka kadunkulmasta. Pubien kesken ruokatarjonta oli hyvin samanlainen. Listalla oli fish and chips, ’steak and kidney pie’ eli täytetty ruokaisa piirakka ja hampurilaisannokset, mutta myös kevyempiä vaihtoehtoja löytyi. Nauttimamme fish and chips -annoksen uppopaistettu leivitetty kala oli päältä rapsakkaa ja sisältä hyvin mehevää. Annoksen kalana käytetään tavanomaisesti koljaa, turskaa tai kampelaa. Perinteiseen pubiruokaan ei salaatti kuulu ja tässäkin annoksessa ainoa vihreä piristys oli soseutut herneet. Pubissa kun oltiin, olut oli osuva juoma palanpainikkeeksi.

Matkaterveisin,

S-kokeilukeittiö

 

Artikkelikuvat: Thinkstock

Leave a Reply