Latva-artisokka – loppukesän ”parsa”

Oletko maistanut tuoretta latva-artisokkaa? Monelle tämä hassunnäköinen kasvis on tuttu vain säilykkeenä. Loppukesän ”parsanakin” pidetty latva-artisokka on ihanan pehmeän makuinen ja mitä mainiointa dippailtavaa sormiruokaa.

Valitse kaupassa kokoonsa nähden painava latva-artisokka, jonka suojuslehdet ovat pehmeät. Syötäviä osia ovat suomumaisten lehtien paksu alaosa sekä mehevä pohja eli sydän. Terälehtien alta nupun sisältä löytyvä, säilykkeistä tuttu, artisokan sydän on varsinainen herkkupala.

Latva-artisokan voi kypsentää keittämällä, höyryttämällä tai grillissä. Lehtien hedelmäliha imeskellään hampaiden välistä suuhun ja herkullinen sydän sopii salaatteihin, risottoon, pestoon tai vaikka italialaistyyliselle alkupalalautaselle. Perinteisesti keitetyt latva-artisokat tarjoillaan parsan tapaan sitruunalla maustetun voin tai hollandaisekastikkeen kanssa. Kylmä artisokka maistuu myös vinaigreten tai majoneesin kera.

Kokeile täytettyjä tai gratinoituja latva-artisokkia. Täytteeksi sopii esimerkiksi juustot, herkkusienet, katkaravut tai vaikkapa tomaattikastike. Latva-artisokka sopii myös näperreltäväksi rapujuhliin sellaiselle juhlijalle, jolle ravut eivät maistu. Myös vegevieraat kiittävät!

Latva-artisokan käsittely ja keittäminen

  1. Huuhtele artisokat juoksevan veden alla. Leikkaa artisokkien latvoista sahateräisellä veitsellä noin kolmasosa pois.
  2. Saksi alimmista lehdistä pois kuivat päät.
  3. Kierrä tai leikkaa varsi pois ja tasoita kanta veitsellä.
  4. Laita artisokat kantapuoli alaspäin kiehumaan suolalla ja sitruunamehutilkalla maustettuun veteen. Pane kattilaan painoksi lautanen, jotta artisokat pysyvät upoksissa.
  5. Keitä noin 30 minuuttia koosta riippuen. Artisokat ovat kypsiä, kun lehti irtoaa helposti. Valuta artisokat kääntämällä ylösalaisin.

Katso videolta ohjeet latva-artisokan käsittelemiseen ja keittämiseen sekä helpot vinkit myös latva-artisokan syömiseen.

Latva-artisokka maistuu vaikkapa oheisen supernopean aiolin eli valkosipulimajoneesin kanssa. Toimii myös muiden kasvisten, kalan ja äyriäisten lisukkeena!

AIOLI

  • 1 kananmuna
  • 4 hienonnettua valkosipulin kynttä
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl valkopippuria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2-2½ dl rypsiöljyä (kananmunan koosta riippuen)
  1. Ota ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mittaa kaikki aineet korkeaan ja kapeaan sekoitusastiaan.
  2. Laita sauvasekoitin astian pohjalle. Käynnistä sekoitin ja nosta pikkuhiljaa ylös. Valkosipulimajoneesi on valmista muutamassa sekunnissa.

Latva-artisokka on elokuun satokausituote ja parhaimmillaan juuri nyt!

Aurinkoisia elokuun päiviä!

Anne

Kuvat: Thinkstock

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.