Vesimeloni – freesi kesähitti!

Mikäpä sopisi paremmin kesähelteillä nautittavaksi kuin vesimeloni? Syö sellaisenaan, pilko salaatteihin, surauta smoothien sekaan, lisää rahkaan – käyttötapoja on monia. Nyt on paras aika nauttia tästä kesäisestä herkusta!

Vesimeloni on paitsi virkistävää ja värikästä syötävää, sisältää se myös mm. A- ja C-vitamiineja, foolihappoa, kaliumia,  kuitua sekä  tietenkin sitä vettä. Vesimeloni on myös erittäin kevyttä syötävää, joten ylimääräisiä kesäkiloja on siis turha pelätä!

Melonit jaetaan kahteen pääryhmään: vesimeloneihin ja sokerimeloneihin. Vesimeloni sisältää yli 90 prosenttia vettä ja siitä on jalostettu useita erilaisia lajikkeita siemenettömistä keltaisiin. Sokerimeloneita ovat mm. verkko- ja hunaja- ja cantaloupemeloni sekä Suomessa harvinaisemmat ogen- ja galiameloni. Lue lisää meloneista täältä!

Kypsän melonin tunnistaa siitä, että se on pehmeä ja mehukas. Kun melonin kuorta kevyesti kopauttaessa kuuluu kumea ääni, on meloni valmis nautittavaksi. Jäähdytä meloni ennen nauttimista ja säilytä paloiteltu meloni jääkaapissa.

Vesimelonia on helppo syödä sellaisenaan välipalana tai jälkiruokana. Koverra palloraudalla melonipalloja tai leikkaa meloniviipaleista piparkakkumuoteilla kuvioita hedelmäsalaattiin, piknikille tai brunssipöydän tarjottavaksi. Valmista kesän raikkain kakku: koverra vesimelonin kuoret pois, muotoile kartioksi ja kuorruta esimerkiksi vaniljarahkalla ja koristele mansikoilla ja limellä. Katso lisää vinkkejä Yhteishyvän meloniresepteistä!

Vesimeloni sopii soseutettuna kesäisiin juomiin! Ohessa on S-kokeilukeittiön vinkki raikkaan makeasta vesimelonijuomasta.

VESIMELONIJUOMA

 • 1 pullukka vesimeloni
 • 1 dl limestä puristettua mehua
 • 5 dl jääteetä
 • 5 dl kuplavettä
 • (2 rkl sokeria)
 • 2 rkl silputtua tuoretta minttua

Lisäksi: jääpaloja ja mintunlehtiä

 1. Jäähdytä meloni jääkaappikylmäksi.
 2. Paloittele meloni ja irrota hedelmäliha kuoresta.
 3. Soseuta melonin hedelmäliha tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Siivilöi isoon kannuun.
 4. Kaada perään limestä puristettu mehu, jäätee, kuplavesi ja siputut mintunlehdet. Sekoita ja makeuta tarvittaessa.
 5. Lisää jääpalat ja koristele booli mintunlehdillä.

Juoman voi tarjota koverretusta vesimelonista: tasoita melonin pohja leikkaamalla ohut viipale kuorta pois. Leikkaa melonista hattu ja koverra sisus isolla lusikalla tai jäätelökauhalla.

P.S. Vesimeloneista on tarjolla myös kotimainen vaihtoehto. Tarkkaile hedelmä- ja vihannesosastoa elo-syyskuun vaihteessa!

Helteisiä kesäpäiviä odottaen,

Anne

Kuvat: Thinkstock, alin kuva S-kokeilukeittiö

 

Leave a Reply