Tunnistatko oliiviöljyjen erot?

Kokeilukeittiöllä arvioitiin muutama viikko sitten oliiviöljyjä ja niiden sekoituksia. Tiedätkö miten nämä öljyt eroavat toisistaan?

Oliiviöljyä on monta laatua

Oliiviöljy jaetaan laadultaan luokkiin seuraavasti:

  • ekstra-neitsytoliiviöljy
  • neitsytoliiviöljy
  • jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä koostuva oliiviöljy
  • oliivin puristemassaöljy

Korkealaatuisinta oliiviöljyä on ekstra-neitsytoliiviöljy ja neitsytoliiviöljy. Nämä öljyt valmistetaan puristamalla öljy mekaanisesti irti oliiveista. Kahden ylimmän laatuluokan alle mahtuu kuitenkin hyvin erimakuisia öljyjä. Ekstra-neitsytoliiviöljyistä voi löytyä vahvoja hedelmäisiä ja yrttisiä aromeja tai vastaavasti makeampia ja hienostuneempia vivahteita.

Jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä koostuva oliiviöljy sekä puristemassaöljyt ovat miedonmakuisia sekoiteoliiviöljyjä. Niihin käytetään öljyjä, joita saadaan neitsytoliiviöljyjen puristuksessa syntyneestä oliivimäskistä eli sivutuotteesta. Syntynyt tuote on väritöntä, hajutonta ja mautonta, mutta siihen sekoitetaan neitsytoliiviöljyä värin ja maun korjaamiseksi.

Oliiviöljyn maku ja aistinvaraiset ominaisuudet

Oliiviöljyn makuun vaikuttavat oliivilajike, maaperä ja kasvupaikan ilmasto. Myös korjuuajalla on merkitystä. Raaempina kerätyistä oliiveista tulee voimakkaan makuista öljyä. Väriltään eri oliiviöljyt vaihtelevat vaalean keltaisesta sakean vihreään. Syynä vaihteluun ovat erilaiset valmistusmenetelmät, eri oliivilajit ja öljynpuristuksen eri vaiheet. Kylmäpuristetut öljyt ovat väriltään tummempia ja niissä on voimakkaampi aromi kuin tavallisissa öljyissä.

Oliiviöljyissä on valtavasti makuvaihtoehtoja. Toiset ovat erittäin voimakkaita, ruohoaromisia, toiset hyvin mietoja. Oliiviöljyn maku voi olla makea, kitkerä tai vastaavasti siitä voi löytyä ruohon, artisokan, mantelin, kukan tai jopa tomaattiin vivahtavia aromeja.

Kitkerä maku on luonteenomainen oliiviöljyille, jotka on puristettu vihreistä tai juuri väriään vaihtavista oliiveista. Se voi olla miellyttävä maku riippuen sen voimakkuudesta. Tottumaton maistaja pelästyy usein laadukkaissa öljyissä esiintyvää voimakasta makua, joka polttaa kurkunpäätä vielä pitkään maistelun jälkeen. Oliiviöljyistä voi erottaa myös pippurisutta tai mausteisuutta, mikä kertoo chilimäisestä terävyydestä joka tuntuu kurkussa.

Hedelmäisyys tuntuu sekä öljyn maussa, että sen tuoksussa. Siihen vaikuttaa oliivien kypsyys ja lajikkeet. Kypsän hedelmäinen maku tulee täysin kypsistä olliveista, yleensä maku on silloin makeahko ja tuoksultaan latteampi. Makea on miellyttävä maku, mutta ei sokerinen. Se löytyy öljyistä, joissa eivät hallitse kitkerät, kovat tai pistävät maut.

Oliiviöljyjä arvioitavana kokeilukeittiöllä. Hyvän oliiviöljyn maku on puhdas ja siinä voi aistia mantelia, omenaa, makeutta, hedelmaisyyttä ja ruohoa. Se voi olla myös karvas ja kirpeä. 

Vinkkejä valintaan ja käyttöön

Käyttötarkoitus ratkaisee, mihin pulloon kaupan hyllystä tarttua. Oikein valittu oliiviöljy korostaa ruoan makua ja antaa tilaa myös itse oliiviöljyn maulle. On makuasia, mitä laatuluokkaa käyttää mihinkin tarkoitukseen.

Korkealaatuisasta öljystä voi tehdä salaatinkastiketta tai pestoa, normaalitasoiset sopivat yleisesti ruoanlaittoon. Paistamiseen on syytä valita edullisempi ja neutraalimman makuinen öljy kuin vaikkapa pasta-annoksen tai salaatin viimeistelyyn. Viimeistelyöljyyn kannattaa satsata eniten, koska siinä aromit pääsevät parhaiten esiin. Oliiviöljy ei sen sijaan sovi uppopaistoon.

Kokeile laadukkaita oliiviöljyjä kylminä salaateissa ja marinadeissa tai lorauta lautaselle balsami­etikan kanssa ja dippaa seokseen leipää.

Lue lisää ruokaöljyjen valinnasta ja erilaisista öljyistä Yhteishyvän artikkeleista tai rypsi- ja rapsiöljyn eroista Patarummusta. Tietoa upopaistoon sopivista öljyistä löydät Henriikan aiemasta munkkirasvapostauksesta!

Terveisin,

Anne

Artikkelikuva: Thinkstock

Leave a Reply