Mustajuuri on talvikauden parsa

Oletko maistanut mustajuurta? Tämä tummanpuhuva, multakerroksen peittämä juures herättää ihmetystä jo ulkonäkönsä puolesta, mutta kuoren alta paljastuu herkullinen yllätys. Mustajuuren malto on lähes valkoinen, maku miedon makeahko ja hennon pähkinäinen.

Mustajuuri on voikukan sukulainen, joka kasvaa luonnonvaraisena Välimeren alueella ja Aasiassa. Sen viljely onnistuu myös Suomen sääolosuhteissa. Mustajuuri tummuu herkästi, joten juuret kannattaa kuoria veden alla ja laittaa kuorimisen jälkeen sitruunalla maustettuun veteen tai suoraan keitinveteen.

Mustajuurta käytetään keitettynä parsan tapaan, sosekeitoissa, padoissa ja muhennoksissa. Mustajuuret voidaan paistaa gratiiniksi ja ne sopivat myös uunissa paahdettaviksi. Klassisesti se tarjoillaan keitettynä hollandaise-kastikkeen tai voisulan kera, kuten parsakin.

Kokeile mustajuurta myös vokkeihin, raakaraasteeksi tai marinoituna salaatissa. Jos käytät mustajuuria raakaraasteena tai pilkot ne sellaisenaan salaattiin, on niiden päälle hyvä pirskotella sitruunamehua.

Mustajuuri on tammikuun satokausituote. Yhteishyvän resepteistä löydät mm. herkullisen mustajuuri-panzanellasalaatin  ja täyteläisen mustajuurikeiton ohjeen.

Hyvää alkanutta vuotta!

Anne

Kuva: Kimmo Saira

Leave a Reply