Tiukkaa makua kapriksista

Kaprikset ovat suolaisessa pikanttiudessaan mitä loistavin mauste. Ne toimivat myös kauniina koristeina. Minulla on kaapissa aina kapriksia ja tykkään käyttää niitä niin kylmissä salaateissa kuin lämpimissäkin ruoissa.

Mitä kaprikset ovat?

Kaprikset ovat kaprispensaan avautumattomia kukkanuppuja ja ne ovat suurinpiirtein herneen kokoisia tai pienempiä.

Isommat varrelliset kaprikset taas ovat kaprispensaan marjoja ja ne ovat täynnä pikkuruisia siemeniä. Isommat kaprikset ovat suurinpiirtein oliivin kokoisia ja maultaan hieman miedompia kuin pienet.

Useimmiten kaprikset säilötään suolaliemeen, kuten tänä syksynä valikoimiin tulleet Rainbow Kaprikset, jotka on lisäksi pakattu tavanomaista pienempään käytännölliseen minipurkkiin.

Kaprikset saatetaan säilöä myös kuivaan karkeaan suolaan, mutta se on harvinaisempaa. Suolaan säilötyissä kapriksissa maku on todella suolainen, joten liotus ennen käyttöä on suositeltavaa.

Millaisiin ruokiin kapriksia kannattaa kokeilla?

Kaprikset maistuvat salaateissa. Testaa esimerkiksi rucola-perunasalaattia tai pasta-lohisalaattia.

Kaprikset toimivat voileipien täytteissä ja koristeena, esimerkiksi saaristolaisleivän päälle kootuissa savusiikaleivissä.

Kaprikset maistuvat uunissa makeiksi hautuvien juuresten kanssa. Näissä uunipunajuurissa maistuu kapristen lisäksi feta ja rosmariini.

Myös erilaisia lämpimiä kastikkeita, uuniruokia ja mureketaikinoita kannattaa kokeilla maustaa kapriksilla. Kokeile juustoisia kaprissilakoita tai kananpojan pannupihvejä kermakastikkeella.

Lisäksi keitot, kuten kirkas lohikeitto, ovat oiva paikka kapriksille.

Kaprikset ovat perinteinen mauste raa’alle tartarpihville tai italialaiselle vasikanlihaklassikolle, vitello tonnatolle. Perinteisen vitello tonnaton sijaan kannattaa kokeilla myös tonnatoa possusta.

Jos oliivit eivät jostain kumman syystä ole lempijuttusi, niin kokeile korvata ruokaohjeiden oliivit kapriksilla. Toki voimakkaita kapriksia kannattaa annostella säästeliäämmin kuin oliiveja. Esimerkiksi tätä savulohipiirakkaa ei kannata jättää tekemättä, vaikka oliivit eivät miellyttäisikään.

Roppakaupalla lisää käyttövinkkejä löytyy Yhteishyvän reseptihausta esimerkiksi hakusanalla kapriksia.

toasts with cheese pate and capers on a wooden board

Terveisin,

Henriikka

Kuvat: Thinkstock

Leave a Reply