Maukkaasti ilman gluteenia

Gluteenittomia viljoja ovat kvinoa, durra, tumma riisi, teff, tattari, amarantti ja hirssi.

Gluteenittomia viljoja (riisi, durra, kvinoa, amarantti, tattari, hirssi ja teff)

Gluteeniton ruokavalio on kasvattanut suosiotaan viime aikoina ja moni valitsee ostoskoriinsa gluteenittomia tuotteita, vaikkei gluteenittomaan ruokavalioon varsinaista terveydellistä syytä – kuten keliakiaa – olisikaan.

Ruokakauppojen gluteenittomien tuotteiden valikoima on laajentunut kovaa vauhtia. Gluteenittomia tuotteita löytyy niin pakastealtaasta kuin leipä- ja keksihyllystäkin. Myös tuoreissa leipomotuotteissa on yhä enemmän valinnanvaraa.

Mitä on gluteeniton?

Gluteenittomaan ruokavalioon eivät kuulu gluteenia sisältävät vehnä-, ohra- tai ruistuotteet. Niiden paikan lautasella ottavat esimerkiksi riisi, peruna, tattari, kvinoa, maissi ja gluteeniton kaura.

Leivonnassa vehnä, ohra ja ruis korvataan gluteenittomilla jauhoseoksilla. Jauhot voi korvata myös maissi- tai perunatärkkelyksellä sekä tattari-, hirssi-, riisi-, maissi-, soija-, manteli-, kookos- tai pähkinäjauhoilla sekä jauhetulla mantelilla tai pähkinällä.

Vaikkei gluteenista kokonaan kieltäytyisikään, voi gluteenitonta ruokaa kokkailla toisinaan jo ruokavalion monipuolisuuden ja vaihtelun vuoksi.

Gluteenitonta leipää ja leivonnaisia

Arkea helpottavat pakastealtaasta löytyvät pikkusuolaiset, kahvileivät, pitsat ja pakastetaikinat. Uusimpia tulokkaita ovat maukkaat Rainbow gluteenittomat sämpylät ja leipäviipaleet, jotka maistuvat esimerkiksi aamupalapöydässä.

Gluteeniton leipä maistuu parhaalta tuoreeltaan, koska se kuivuu herkästi. Sulata tarvittava määrä ennen käyttöä huoneenlämmössä tai mikrossa. Leipäviipaleet sulavat meheviksi myös leivänpaahtimessa. Huomioi kuitenkin, että käytät vain gluteenittoman leivän paahtamiseen varattua paahdinta, jos sulatat leipää keliaakikolle.

Yhteishyvän ruokasivuilta löydät herkullisia gluteenittomia reseptejä ja vinkkejä gluteenittomaan leivontaan!

Terveisin,

Anne

Artikkelikuva: Thinkstock

 

Leave a Reply