Tuoreyrteillä arkiruoka uudelle tasolle

Tuoreyrteillä saa helposti makua, väriä ja tuoksua ruokiin. Miltä maistuisikaan kala ilman tilliä, pesto ilman basilikaa tai mojito-drinkki ilman minttua? Myös suolan käyttöä voi vähentää käyttämällä ruoan maustamiseen yrttejä.

Miedot yrtit sointuvat helposti muiden yrttien makuihin ja sopivat lähes ruokaan kuin ruokaan. Persiljaa, kirveliä, ruohosipulia, basilikaa ja muita mietoja yrttejä voit lisätä ruokiin huolettomasti. Timjami, rosmariini, salvia ja lipstikka maistuvat melko voimakkailta. Myös rakuunaa ja oreganoa kannattaa lisäillä ruokiin vähin erin maistellen.

Säilytä oikein

Ruukkuyrtit säilytetään jääkaapissa. Paras säilytyspaikka on oma suojapussi ja paras asento pystyssä. Kun ruukkuyrtin tuo kotiin, se kannattaa kastella heti ja pitää yrttien juuret kosteana. Älä kuitenkaan hukuta juuria veteen!

Basilika ja sitruunamelissa ovat muita yrttejä herkempiä kylmälle, joten ne säilyvät parhaiten huoneenlämmössä. Muista suojata yrtit kylmältä myös kauppareissulla.

Älä säilytä yrttiruukkujen lähellä tomaattia, sillä sen sisältämä etyleeni voi kellastuttaa yrttejä ja ne pilaantuvat ennen aikojaan.

Kaupasta ostetut ruukkuyrtit eivät ole kertakäyttöisiä. Jo pienellä vaivalla yrteistä on iloa pitkäksi aikaa. Kurkkaa tästä vinkit miten saat kaupan ruukkuyrtit kasvamaan kotona. Kaupoissa myydään myös erilaisia yrtinkasvatusalustoja, jotka säätelevät kosteutta ja antavat myös valoa kasveille. Yrttiruukut voi myös istuttaa halutessaan kasvimaalle.

Vinkkejä yrttien käyttöön

Kotimaisia ruukkuyrttejä ei pääsääntöisesti tarvitse huuhdella ennen käyttöä, koska ne ovat viljelty ilman kemiallisia torjunta-aineita. Pehmeävartiset tuoreyrtit voi käyttää varsineen.

Tuoreytit eivät kestä pitkää kypsytystä, joten lisää etenkin pehmeävartiset, lempeänmakuiset ja isolehtiset tuoreyrtit ruokaan loppuvaiheessa. Varpumaiset yrtit, kuten rosmariini ja timjami, voidaan lisätä jo alkuvaiheessa.

Ylijääneet yrtit voi myös kuivata ja käyttää mausteena ruoanlaitossa. Teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa 1-3 ruokalusikallista tuoretta hienonnettua yrttiä vahvuudesta riippuen.

Monet yrtit säilyttävät värinsä ja arominsa paremmin pakastettuna kuin kuivattuna. Kokeile ainakin persiljan, lehtipersiljan, ruohosipulin ja tillin pakastamista.

Hyödynnä yrttiruukkujen jämät pakastamalla ne hienonnettuna öljyn tai voin kanssa jääpalamuoteissa. Yrttiöljykuutioita on kätevä lisätä suoraan pakkasesta keittioihin, kastikkeisiin tai vaikkapa munakkaaseen. Myös tuorepestoa voi pakastaa. Annospussista kumottu pestokastike maustaa arkipastan näppärästi.

Kokeile rohkeasti

Tarjoa tillikreemillä maustettuja lohi-kurkkumaljoja illanistujaisten tai rapujuhlien alkupalaksi. Lisää yrttejä salaatteihin, esimerkiksi herneenversoja, ruohosipulia ja tilliä savukalasalaattiin. Syksyinen kasvissosekeitto saa makua lipstikasta.

Mausta yrteillä sämpylät tai perunamuusi  tai sujauta minttua muffinitaikinaan.

Valmista pastan kaveriksi tilli– tai minttupestoa. Sipaise uunilohen pintaan korianteripestoa.

Raikasta smoothie sitruunamelissalla tai tarjoa jälkiruoaksi raikasta mintulla maustettua mojito-juustokakkua.

Kotimaista –sarja saa valikoimiinsa 20 ruukkuyrttiä. Kokeile rohkeasti erilaisia yrttejä – sekä klassisia makupareja että uusia yhdistelmiä.  Lisää yrttien käyttövinkkejä löydät täältä.

Terveisin,

Anne

Kuvat: Thinkstock

 

Leave a Reply