Kylmäuutto tuo kahvin maun esiin uudella tavalla

Cold brew eli kylmäuutettu kahvi on kokeilemisen arvoinen trendi kahvirintamalla. Sitä on helppo valmistaa kotona ihan tavallisesta kahvista ja tavallisilla välineillä. Kylmäuutettua kahvia ei pidä sekoittaa perinteiseen tapaan keitettyyn ja sitten viilennettyyn jääkahviin. Kylmäuuttaessa kahvin luontainen makeus tulee hienolla tavalla esiin ja hapokkuus taittuu pehmeäksi.

Kylmäuutettua kahvia kannattaa maistella ihan sellaisenaankin, mutta se toimii hyvin myös erilaisten juomien pohjana ja vaikka pirtelön maustajana. Maito, mantelijuoma ja kookosjuoma sopivat mainiosti kylmäuuttokahvin kanssa. Sekoita juoma esimerkiksi suhteessa 1 osa kylmäuutettua kahvia ja 1 osa maitoa tai kasvijuomaa. Lisää halutessasi maun mukaan sokeria. Tomusokeri on kätevä kylmään juomaan lisättäväksi, sillä se liukenee nopeasti. Myös erilaiset makusiirapit sopivat kylmäuuttokahvijuomien makeuttamiseen ja maustamiseen. Jääpalat viimeistelevät kylmäuuttodrinkin. Jos valmistat jääpalat kylmäuutosta, niin maku ei laimene palojen sulaessa.

Valitse kylmäuutetun kahvin valmistukseen suodatin- tai pannujauhettu kahvi. Kaikista paahtoasteista voi valmistaa kylmäuutettua kahvia ja oma suosikki löytyy kokeilemalla. Jos kylmäuuttokahvin juo sellaisenaan, niin kannattaa kokeilla vaaleapaahtoisia tai keskipaahtoisia kahveja. Niistä kahvin makuvivahteet tulevat monipuolisemmin esille kuin ihan tummimmista paahdoista.

Kylmäuutetun kahvin valmistus

Mittaa pressopannuun (tai muuhun astiaan) n. 70 g (eli n. 10 mitallista) jauhettua kahvia. Lisää päälle 8 dl kylmää vettä. Sekoita lusikalla ja paina pressopannun mäntää alaspäin pari senttiä. Anna kahvin uuttua jääkaapissa yön yli, eli n. 12-16 h. Paina mäntä alas ja suodata kahvista sameus pois suodatinpaperin tai -kankaan läpi. Suodatinpaperi saattaa mennä tukkoon, mutta vaihda paperi jos näin käy. Myös kahvin maku raikastuu kun sameutta aiheuttava pöly on suodatettu pois. Kylmäuutettu kahvi säilyy jääkaapissa n. 1-2 viikkoa.

Viilein kahviterveisin,

Henriikka

P.S. Kokeilukeittiöllä testattiin kylmäuuttaa kahvi suoraan maitoon ja kasvipohjaisiin juomiin. Kokeilusta syntyi kammottavan makuisia litkuja, joten suosittelemme uuttamaan kahvin raikkaaseen hanaveteen ja lisäämään maidot yms. vasta jälkeenpäin.

Iced coffee with milk in vintage jar

Kuvat: Thinkstock

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.