Monipuolinen olut

Oluesta on tullut trendikäs juoma. Eikä ihme, sillä erilaisten oluttyyppien kirjo on valtava ja niistä voi jokainen löytää omat suosikkinsa. Erilaisten oluiden suosio näkyy myös kauppojen olutvalikoimien laajentumisena. Myös Kotimaista-oluiden sarjaa täydentävät nyt kaupoista löytyvät uutuudet Vehnäolut ja India Pale Ale eli IPA-olut.

Olut syntyy maltaasta, humalasta, hiivasta ja vedestä. Oluet voidaan hiivan käymistavan mukaan karkeasti jakaa pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Pohjahiivaoluissa eli yleisnimitykseltään lagereissa hiiva laskeutuu käymisen aikana astian pohjalle. Pintahiivaoluissa eli yleisnimitykseltään ale-oluissa hiiva nousee nimensä mukaisesti astian pinnalle.

Pintahiivaoluissa kuten esimerkiksi vehnäoluissa makumaailma on yleensä tyypillisesti hedelmäinen. Pohjahiivaoluissa on vähemmän käymisaromien makua ja maussa korostuu raaka-aineen maku.  Esimerkiksi tummat lagerit ovat vahvan maltaisia ja hieman makeita.

Oluen arvioinnissa kiinnitetään huomiota ulkonäköön, tuoksuun, makuun ja jälkimakuun. Oluen väri vaihtelee oljenkeltaisesta tummanruskean sävyihin. Tuoksussa voi erottaa esimerkiksi kukkaisia, paahteisia, sitrusmaisia tai mallasmaisia hajuja. Oluen makuun vaikuttaa mm. käytetty humalalajike, joka antaa oluelle ominaisen katkeruuden. Oluen katkeropitoisuus ilmoitetaan EBU-yksikköinä. Mitä suurempi EBU-luku on, sitä enemmän humalan katkeroaineita olut sisältää.

Olut on erinomainen ruokajuoma ja verrattavissa viiniin. Raikas vehnäolut sopii hyvin aterian yleisjuomaksi tai salaattien kaveriksi. Kevyesti humaloidun ja miedon maltaisen vaalean lagerin kanssa sopivat mausteisemmat ja rasvaisemmat ruoat. Paahteinen ja pehmeä tumma lager maistuu pihvien kanssa. Hedelmäinen ja vahvemmin humaloitu India Pale Ale eli IPA sopii hyvin vaikkapa aterian päätteeksi.

Olut sopii myös ruoanlaittoon. Oluen sisältämä hiilidioksidi  kuohkeuttaa taikinoita ja maltaisuus antaa lisämakua kastikkeisiin ja pataruokiin. Testaa Yhteishyvän paahdettua karitsanpaistia ja tummaa olutkastiketta, riistakäristystä tai makeaa olutleipää.

Paahdettu%20karitsanpaisti%20ja%20tumma%20olutkastike_preview

Paahdettu karitsanpaisti ja tumma olutkastike sopivat vaikka pääsiäispöytään.

Maukasta pääsiäistä toivottaa,

Anni

Kuvat: Thinkstock, Yhteishyvä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.