Popsi popsi…

Porkkanan rouskuttelussa on jotain tosi koukuttavaa. Pidän piristävästä väristä, rouskuvasta rakenteesta ja miedon makeasta mausta. Tiedän, että en ole ainoa, sillä porkkana on yksi suosituimmista kotimaisista kasviksista. Porkkana onkin maukasta ja terveellistä evästä. Se sisältää mm. runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja sopii monenlaisiin ruokiin ja leivontaan.

Porkkana on oiva naposteltava esimerkiksi välipalaksi. Porkkanat voi pilkkoa jo edellisenä iltana rasiaan ja ottaa aamulla mukaan päivän tohinoihin. Valmiita porkkanatikkuja on helppo napsia päivän mittaan pientä boostia antamaan.

Porkkanalla saat kevennettyä monia ruokia. Vähennä esimerkiksi jauhelihakastikkeen tai lasagnen lihamäärää ja korvaa osa porkkanaraasteella tai porkkanapaloilla. Keittoihin, pataruokiin ja muussiin porkkana antaa makeutta ja makua.

Porkkanaraasteeseen saat lisää aromikkuutta lisäämällä joukkoon appelsiinia. Appelsiinin hapokkuus sopii hyvin yhteen porkkanan makeuden kanssa. Yhteishyvän appelsiini-porkkanasalaatti saa ruokaisuutta kikherneistä ja manteleista.

appelsiini-porkkanasalaatti_preview

Värikäs appelsiini-porkkanasalaatti piristää päivän.

Porkkana antaa makua, väriä ja mehevyyttä suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin. Amerikkalainen porkkanakakku ja porkkana-kinuskipiirakka vievät makean nälän mennessään. Juuressämpylät, porkkanaletut ja peruna-porkkanarieskat sopivat pieneksi suolapalaksi.

Parhaiten porkkana säilyy jääkaapissa. Porkkanan maku saattaa muuttua karvaaksi jos sitä säilytetään runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten läheisyydessä. Runsaasti etyleeniä tuottavia kasviksia ovat esimerkiksi omena, tomaatti ja päärynä. Muista, että myös ylikypsät, kolhiintuneet ja homeiset kasvikset tuottavat paljon etyleeniä.

Terveisin,

Anni

P.S. Helmikuun satokausituotteena keikkuva kotimainen luomuporkkana on varastoitavaksi viljeltyä porkkanaa. Nämä porkkanalajikkeet korjataan kasvukauden lopussa kun kuori on vahvistunut ja maku makea.

Kuvat: Thinkstock ja Yhteishyvä (Laura Riihelä)

Leave a Reply