Saisiko olla suola- vai maustekurkkua?

Kurkkusäilykkeitä löytyy kaupan hyllystä melkoinen kattaus.  Jos olet pohtinut miten maustekurkku ja suolakurkku eroavat toisistaan, niin tässä tietoa asiasta.

Maustekurkuissa on kurkun lisäksi vettä, etikkaa, suolaa, mausteita ja yleensä myös sokeria.  Hapokkuutensa maustekurkut saavat etikasta. Maustekurkkuja on tarjolla moneen makuun ja perinteisten lisäksi hyllystä löytyy esim. makeita maustekurkkuja sekä chilimaustekurkkuja. Maustekurkkuja myydään kokonaisina, viipaloituina, kuutioituina ja lohkottuina. Valmiit kurkkukuutiot säästävät vaivaa esim. rosollinteossa.

Perinteiset venäläistyyppiset suolakurkut eroavat maustekurkuista siten, että ne eivät sisällä etikkaa, eikä niihin yleensä lisätä sokeria. Maitohappokäyminen antaa niille omaleimaisen ja usein  maustekurkkuja kirpeämmän maun. (Maitohappokäymiseen ei liity maitoa, vaan kyse on hapattamisesta.) Tyypillisimpiä mausteita suolakurkuissa ovat tilli ja valkosipuli.  Jos suolakurkkupurkin liemi näyttää samealta, ei kannata pelästyä – se kuuluu asiaan.

Kun haluat perinteisiä venäläisiä suolakurkkuja, niin kannattaa katsastaa, että ainesosaluettelosta ei löydy etikkaa. Tuotenimet eivät aina ole yksiselitteisiä. Syksyn uutuutena kaupoista löytyy meillä kokeilukeittiöllä testattu ja hyväksi havaittu Rainbow Venäläinen suolakurkku. Se ei sisällä etikkaa, eikä lisättyä sokeria ja on valmistettu käymisteitse.

Suolakurkkua, hunajaa ja smetanaa. Yksinkertaisuudessaan herkullista.

Suolakurkkua, hunajaa ja smetanaa. Yksinkertaisuudessaan herkullista.

Perinteinen ja ah niin helppo alkupalaherkku on tarjota suolakurkkulohkoja smetanan ja hunajan kanssa. Suolakurkkukuutiot ovat myös perinteinen lisäke blinien kanssa. Possu-punajuuristroganov taas maustetaan suolakurkulla. Ruokakulttuureja yhdistelevässä hengessä kannattaa testata suolakurkkua lisätäytteeksi Valkoiseen pizzaan. Suosittelen myös hyödyntämään mauste- ja suolakurkkujen liemen ja käyttämään sitä mausteena esim. hapokkuutta kaipaavissa keitoissa ja kastikkeissa. Miten sinä käytät mauste- tai suolakurkkuja?

Terveisin,

Henriikka

Kuvat: Thinkstock ja Yhteishyvä

Leave a Reply