Sesongissa nyt: Kurpitsa

Joko olet huomannut Prismassa tai S-Marketissa käydessäsi HeVi-osastolla tapahtuneita muutoksia? S-ryhmä nimittäin panostaa satokauden kasvisten hyödyntämiseen todenteolla ja kaupoissa tämä näkyy sesonkikasvisten valikoimissa ja esillepanoissa. Kullekin kuukaudelle valitaan ajankohtaiset sesonkituotteet, joista kerrotaan esimerkiksi kaupoissa näkyvin julistein. Julisteista löydät mm. kiinnostavaa tietoa ja käyttövinkkejä.

Yksi tämän kuukauden sesonkituotteista on monikäyttöinen kurpitsa. Ainakin Prismoista ja suurimmista S-Marketeista on saatavilla kolmea erilaista kurpitsaa: hokkaidoa, myskikurpitsaa ja jätti- tai talvikurpitsaa.

Hokkaido: Ulkonäöltään pisaranmuotoinen ja maultaan pehmeän täyteläinen.

Myskikurpitsa: Muistuttaa muodoltaan hieman kuorellista maapähkinää. On maultaan makeaa ja miedon pähkinäistä. Kokeilukeittiön testien perusteella herkullista myös sellaisenaan raastettuna.

Jätti- tai talvikurpitsa: Usein halloweeniin yhdistetty oranssi kurpitsa. Maultaan mietoa.

Lisää kurpitsoista ja muista lokakuun sesonkituotteista voit lukea täältä.

ThinkstockPhotos-137263318

Ylhäällä kuvassa butternut squash eli myskikurpitsa ja alhaalla japanilainen talvikurpitsa hokkaido.

Kurpitsoista voit tehdä esimerkiksi lohkoja ja paahtaa niitä uunissa. Sivele kurpitsalohkot öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Itämaiset mausteet sopivat hyvin yhteen kurpitsojen miedon makeuden kanssa. Kokeile rohkeasti maustaa kurpitsalohkoja esimerkiksi juustokuminalla, chilillä ja inkiväärillä. Paahdetut kurpitsalohkot sopivat lämpimäksi lisukkeeksi tai salaatin joukkoon esimerkiksi feta- tai vuohenjuuston kaveriksi.

Kurpitsasoseen valmistat keittämällä kuorittuja kurpitsakuutioita vedessä ja soseuttamalla ne sauvasekoittimella. Kurpitsasosetta voit käyttää esimerkiksi sämpylätaikinaa mehevöittämään, piirakkaan ja sosekeittoon. Jos valmistat kurpitsasosetta yli tarpeen, kannattaa loppusose pakastaa ja käyttää myöhemmin. Kurpitsan siemenet kannattaa myös hyödyntää. Puhdista siemenet, kuivaa ja paahda pannulla tai uunissa. Voit ripotella siemeniä vaikkapa salaatin tai pastan joukkoon. Täältä löydät videon kurpitsan siementen käsittelyyn.

ThinkstockPhotos-489252466

Kurpitsaa voi käyttää myös näyttävänä tarjoiluastiana!

Käykäähän kaupassa tutustumassa tämän kuukauden sesonkikasviksiin ja napatkaa mukaan hyviä vinkkejä (ja ehkä myös niitä kurpitsoja).

Satokauden antimista nautiskellen,

Anni

Kuvat: Thinkstock

 

Leave a Reply