Tositoimia ruokahävikin vähentämiseen

Käytämme rahaa ruoan ostamiseen ja hartiavoimia sen kotiin kantamiseen. Samalla heitämme ruokaa roskiin vuodessa n. 20-26 kg per henkilö. Ruokahävikin määrä on merkittävä ja sen välttämisen syyt eivät jää taloudelliseen näkökulmaan. Kotona voi tehdä paljonkin sen eteen, että ruoka ei pilaannu kaappiin. Lisäksi päiväysmerkintöjen parempi tuntemus ja rohkeus omien aistien käytössä ehkäisee syömäkelpoisen ruoan roskiin joutumista. Tein pari vuotta sitten gradun säilyvyysmerkintöjen vaikutuksesta ruokahävikkiin ja siitä oppineena tässä muutamia mielestäni oleellisimpia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen.

1. Tunne parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen ero ja käytä aistejasi!  Parasta ennen on suuntaa antava merkintä ja kertoo mihin saakkaa tuotteen ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Usein ruoka on täysin syömäkelpoista ja hyvän makuista vähintään pari päivää sen jälkeen. Esimerkiksi hapanmaitotuotteet, kuten jogurtti ja rahka ovat usein täysin turvallisia syödä parasta ennen -päiväyksen jälkeen, mutta maku voi olla muuttunut happamammaksi.  Esim. säilykkeissä ja kuiva-aineissa on jo alkujaan pitkät päiväykset, joten päiväysmerkintää ei tule pitää minään maagisena pilaantumisrajana. Luota maalaisjärkeen ja omiin aisteihisi! Viimeinen käyttöpäivä taas merkitään helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin, kuten lihaan tai kalaan ja sitä tulee noudattaa.

2. Harrasta Mitä kaapista löytyy? -teemapäiviä kokkailussa! Silmäile jääkaapin, pakastimen ja kuivakaapin sisältöä ja valitse pari niissä pitkään seissyttä raaka-ainetta. Kirjoita raaka-aineet johonkin reseptihakuun tai googleen. Kirjoitin Yhteishyvän reseptihakuun viime viikolla ostetut ja jääkaappiin jääneet broileri ja kesäkurpitsa. Hakutuloksena sain 14 reseptiä, joissa oli käytetty kyseisiä raaka-aineita. Valitsin ohjeista tämän illan ruoaksi Välimerellisen kanavuoan, sillä se kuulosti herkulliselta ja muistelin kaapista löytyvän myös suurimman osan muista reseptin aineksista. Näin tulee kokeiltua uusia ohjeita ja monipuolistettua arkisyömistä ruokahävikin välttämisen ohessa.

3. Pidä jääkaappi järjestyksessä! Jääkaapin takaosiin unohtuu helposti ruokia, joten ota tavaksi järjestää kaappi kauppareissun jälkeen siten että päiväykseltään vanhimmat tuotteet ovat aina tyrkyllä kaapin etuosassa ja uudemmat takana. Kaappiin unohtuminen oli graduhaastattelujeni perusteella yleisin syy ruokahävikin syntymiseen.

3. Pakastin ajoissa hyötykäyttöön! Pelasta jääkaapissa oleva liha ja kala pakastimeen, kun päiväys alkaa lähestyä. Jos leipä meinaa kuivua pussiin, niin pakasta se hyvissä ajoin irrallisina paloina, jotka on helppo sulattaa käyttöön leivänpaahtimessa.

6. Harkitse onko kauppareissulla todella tarvetta kaivella hyllyn takaa tuotteita joissa on uusin päiväys! Monella on tapana etsiä hyllystä mahdollisimman tuoreella päiväyksellä oleva tuote, vaikka sille ei olisi todellista tarvetta. Jos suunnittelet jauhelihakastikkeen tekoa huomiselle, niin eikö ylihuomiseen ulottuva päiväys riittäisi? Muista kaivellessasi, että se voi edistää kaupassa syntyvää ruokahävikkiä.

6. Päästä luovuus valloilleen jämäruokien teossa! Katso täältä vinkit hävikkivaaran alla olevien kasvisten, leivän, maidon ja munan sekä lisäkkeiden, lihan, kanan ja kalan hyödyntämiseen. Voit voittaa Tarjottavaa tähteistä -keittokirjan, kun käyt kertomassa omat arjen säästövinkkisi Yhteishyvän facebook-sivuilla.

 Omaa kukkaroa pelastavin ja maailmaa parantavin terveisin,

Henriikka

Kuva: Thinkstock

Lue kommentit

  1. Jogurttia ruokaan | Maun ehdoilla kirjoitti 8 vuotta sitten Vastaa

    […] ei tarkoita viimeistä käyttöpäivää, maku vain saattaa olla hieman happamampi. Lue lisää hävikinvälttövinkkejä aikaisemmasta […]

Leave a Reply