Tomaattien lumoa

Kotimaisten tomaattien satokausi on käsillä, maku parhaimmillaan ja hintakin äärimmäisen mukavasti kokkailuun kannustava.  Tässä muutamia vinkkejä joskus myös lemmenomenana tunnetun punaposkisen ihanuuden hyödyntämiseen.

Tuoretomaattikeitto kuuluu tähän aikaan vuodesta omalle pakko saada -osastolleni. Talvella tomaattisäilykkeet toimivat keitoissa loistavasti, mutta kesän maku löytyy tuoreista tomaateista tehdystä keitosta. Jo useampana kesänä tomaattikeittoni on valmistunut suunnilleen tämän postauksen lopussa olevan simppelin ohjeen mukaan. Käytä ehdottomasti kypsiä tomaatteja, sillä niiden aromikas ominaismaku on  sopan ydin! Tähän käyvät mainiosti myös ne jo hieman pehmenneet tomaatit, joita muuten saattaisi pian uhata hävikiksi joutuminen. Vinkkinä vielä, että tomaattikeiton, kuten niin monen muunkin keiton maku vain paranee säilytyksessä, joten voit hyvin valmistaa tämän herkun vaikka edellisenä iltana.

ThinkstockPhotos-505485245

Erilaisten tomaattilajikkeiden kirjo on lisääntynyt runsaasti viime vuosien aikana. Valikoimien kehittämiseksi niiden eroja on vertailtu myös täällä kokeilukeittiöllä. Jotta maku ei muuttuisi vaatimattomaksi, tomaatit kannattaa säilyttää mieluummin huoneenlämmössä kuin jääkaapissa. Lisää tomaatti- ja lajiketietoutta löytyy Patarummusta.

Muista perinteisten punaisten tomaattien lisäksi myös esim. keltaiset ja oranssit tomaatit. Niillä saat ruokaan helposti persoonaa ja värikkyyttä. Tomaattien värikimara toimii loistavasti esim. Feta-kuskussalaatissa tai Tomaattisalsassa, jotka ovat oivia lisäkkeitä vaikkapa grilliruoalle.

Helpoista helpoin ja kesän maut kiteyttävä ateria syntyy tomaatti-sipulisalaatista, uusista perunoista, voista ja sillistä. Oman kesäperinnesalaattini kokoan varsineen viipaloiduista sipuleista, makean kypsistä tomaateista sekä päälle ripsautetusta sokerista, suolasta, pippurista, oliiviöljystä ja balsamicosta.

 

Tomaattikeitto tuoreista tomaateista

1 kg kypsiä tomaatteja

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 porkkana

2 rkl oliiviöljyä

1-2 dl vettä

1 rkl viinietikkaa (esim. balsamico)

2 rkl tomaattipyreetä

1 rkl sokeria

1/2-1 tl suolaa

mustapippuria

2 dl ruokakermaa

tarjoiluun ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia

Kuori ja pilko sipuli, valkosipulit ja porkkana. Leikkaa tomaatit lohkoiksi. Kuullota sipuli, valkosipuli ja porkkana hyvin oliiviöljyssä kattilan pohjalla. Lisää tomaatit, vesi, etikka, tomaattipyree, sokeri, suola ja pippuria. Kiehauta ja anna porista hiljaa hymyillen n. 30 min. Nosta kattila liedeltä, lisää kerma ja soseuta sauvasekoittimella. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa ranskankerma- tai jogurttinokareen sekä hyvän leivän kanssa.

 

Kesästä nautiskelevin terveisin,

Henriikka

Kuvat: Thinkstock

Leave a Reply