Hyvä munkki!

Kuka voi vastustaa tuoreita munkkeja? En ainakaan minä! Vappu onkin hyvä syy nautiskella niin monta munkkia kuin napaan mahtuu. Munkkien herkullisuus piilee tuoreuden ja hyvän pehmeän hiivataikinan lisäksi uppopaistossa.

Valitse munkinpaistoon miedon ja lempeän makuinen hyvin lämpöä kestävä rasva. Esimerkiksi kylmäpuristettu oliivi- tai rypsiöljy on munkinpaistoon liian vahvan makuista ja voi ei kestä palamatta munkinpaistoon vaadittavaa 170-180 asteen lämpötilaa. Varaa paistorasvaa astian laakeudesta riippuen ainakin 1 litra tai 1 kg. Rasvaa tulee olla vähintään 5 cm kerros. Seuraavassa hyviä rasvavaihtoehtoja munkinpaistoon.

Rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljy

Rypsi-, rapsi- ja auringonkukkaöljy ovat kaikki neutraaleja ja edullisia hyvin kuumennusta kestäviä paistorasvoja. Ne voi käytön jälkeen kaataa takaisin omaan pulloonsa ja käyttää pari kertaa uudelleen. Rypsi- ja rapsiöljy ovat käyttö- ja ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan samanlaisia, mutta jos ero mietityttää, niin lue lisää aiheesta Patarummusta.

Kookosrasva

Kova kookosrasva kestää hyvin lämpöä ja antaa rapean paistopinnan, mutta ei kuitenkaan tee munkeista kookoksen makuisia. Kookosrasva onkin ehkä perinteisin munkinpaistorasva.

Paistorasvaseokset

Kaupoissa on saatavilla myös uppopaistoon kehiteltyjä rasvaseoksia sekä kovassa muodossa että nestemäisenä. Esimerkiksi Rainbow Paisto- ja friteerausöljy on edullista ja pakattu kätevään isoon pulloon.

Uutta twistiä tämän vuoden vappumunkkeihin saat, kun pyöräytät Sitruunaiset rahkamunkit, Mansikkaiset munkkitikut tai kuorrutetut Munkkirinkilät.

Millaiset munkit ovat sinun mielestäsi parhaita?

O

Sitruunaisiin rahkamunkkeihin pursotetaan raikas täyte.

Vielä viimeiseksi muistuttaisin, että munkinpaisto on keskittymistä vaativaa hommaa. Pidä paistorasva sopivan  kuumana (170-180 astetta) tarkkailemalla paistotulosta tai lämpömittarin avulla. Liian viileässä rasvassa munkit imevät itseensä liikaa rasvaa ja eivät paistu rapeiksi. Liian kuumassa rasvassa taas on vaarana että munkit palavat tai rasva leimahtaa tuleen. Pidä tästä syystä aina kansi tai sammutuspeite vieressä kun paistat munkkeja.

Makein terveisin,

Henriikka

Kuvat: Yhteishyvä

Lue kommentit

  1. […] Lue lisää ruokaöljyjen valinnasta ja erilaisista öljyistä Yhteishyvän artikkeleista tai rypsi- ja rapsiöljyn eroista Patarummusta. Tietoa upopaistoon sopivista öljyistä löydät Henriikan aiemasta munkkirasvapostauksesta! […]

Leave a Reply