Mangoa mahan täydeltä

Erityyppiset mangot olivat viime viikolla tarkastelussa täällä S-kokeilukeittiöllä. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota ulkonäköön, hajuun, makuun, rakenteeseen ja käyttötarkoitukseen. Mangojen väri vaihtelee vihreästä punaisen, oranssin ja keltaisen sävyihin. Kypsässä mangossa on hieman ananasta muistuttuva makeahko haju. Kypsä ja hyvä mango on maultaan makea, rakenteeltaan sopivan pehmeä ja mehukas.

Kypsä mango on herkullista, joten sen kypsymistä kannattaa odottaa rauhassa. Kypsän mangon tunnistaa siitä, että se antaa hieman periksi painettaessa. Raaka mango kypsyy noin viikossa huoneenlämmössä, joten varsinaista pikaherkkua nämä hedelmät eivät ole. Kypsymistä voi nopeuttaa sijoittamalla mangot huoneenlämpöön lähelle etyleeniä tuottavia hedelmiä, kuten esimerkiksi omenia tai banaaneja. Lisää etyleenistä ja kasvisten säilytyksestä voit lukea täältä.

mango

Erilaisten mangojen tarkastelua S-kokeilukeittiöllä. Kuvassa esimerkiksi syöntikypsiä mangoja, vihreää mangoa ja thaimaalaista mangoa.

Erilaisia mangolajikkeita on valtavasti, mutta Suomessa myytävät lajikkeet ovat useimmiten Kent, Keith ja Palmer. S-ryhmän kauppoihin mangot tulevat satokaudesta riippuen Brasiliasta, Perusta ja Etelä-Afrikasta. Jos olet ihmetellyt mangojen makueroa ulkomailla ja Suomessa, niin tämä johtuu lajikkeiden välisistä eroista ja kypsyttämisestä. Suomeen tuotavat mangolajikkeet poimitaan raakoina ja jatkokypsytys tapahtuu vasta kuljetuksen jälkeen. Ulkomailla taas mangot ovat usein puussa kypsäksi asti kypsytettyjä. Näin ollen niiden makukin on erilainen verrattuna esimerkiksi Suomessa myytäviin syöntikypsiin ja kypsytystä kotona vaativiin mangoihin.

Tuore mango on ihanaa herkkua sellaisenaan ja se sopii sekä suolaiseen että makeaan ruokaan. Mangosalsassa makea mango saa pientä potkua chilistä ja limen mehusta. Tuore korianteri kruunaa kokonaisuuden! Mangosalsa on erinomainen kaveri esimerkiksi broilerin tai kalan kanssa. Mango-avokadosalaatissa yhdistyvät mangon hedelmäinen raikkaus ja täyteläisyyttä tuovan avokadon pehmeys. Jos kaipaat ideoita kevään juhlapöytään tai pieniin herkutteluhetkiin, niin testaa maukasta ja näyttävää Lohiceviche-hedelmäsalaattia. Tässä cevichessä kala raakakypsytetään limen mehulla. Tämän herkun tekeytyminen jääkaapissa vie hetkisen, mutta on taatusti odottamisen arvoista.

ceviche_preview

Lohiceviche-hedelmäsalaatti

Mikäli tuoretta mangoa ei ole saatavilla, niin kokeile Rainbow mangokuutiota pakastealtaasta tai Rainbow mangoviipaleita säilykepuolelta. Niistä valmistat helposti esimerkiksi  mangolassin tai mango-limemoussen. Mango-kookosvanukas sopii keväiseen ruokapöytään jälkiruoaksi. Se onnistuu sekä tuoreesta että säilykemangosta.

Aurinkoisin terveisin,

Anni

Artikkelikuva: Thinkstock

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.