Mitä kaikkea mämmistä?

Mämmi jakaa mielipiteitä oli sitten kyse mausta, ulkonäöstä tai sen kanssa tarjottavista lisukkeista. Makuasioistahan voi kiistellä loputtomiin. Faktana voidaan kuitenkin pitää sitä, että mämmillä on suomalaisessa ruokakulttuurissa pitkät perinteet. Se on ollut paastoruokaa erityisesti pitkäperjantaina, jolloin ruoka nautittiin kylmänä. Mämmi valmistettiin etukäteen, sillä se säilyi useita päiviä. Tiesitkö muuten, että esimerkiksi 1700-luvulla mämmiä oli tapana syödä ruisleivän päällä? Nykypäivänä mämmin perinteiset kaverit lienevät kuitenkin sokeri ja kerma tai maito.

Tummanruskea, ihanan tahmea ja makea mämmi syntyy maltaista ja ruisjauhoista imellyttämällä ja uunissa paistamalla. Mämmiä voi tehdä itse alusta pitäen tai ostaa valmiina kaupasta. Nykyään mämmiä saa isoimmista kaupoista miltei ympäri vuoden, mutta eniten sitä taidetaan nauttia juuri pääsiäisen aikaan.

Jos kaipaat perinteiseen mämmiin vaihtelua, niin kokeile sitä ennakkoluulottomasti ruoanlaittoon, leivontaan, jälkiruokiin ja juomiin. Mämmiä voi lisätä esimerkiksi lihapulla- ja mureketaikinaan, johon se antaa maltaisen maukkaan vivahteen. Mämmi taipuu myös lihalle kastikkeeksi. Lisää tavanomaiseen suurustettuun kermakastikkeeseen hiukan mämmiä ja syntyy loistava makupari vaikkapa lampaan kanssa. Hyviä vinkkejä ja ruokaohjeita pääsiäisen lihaherkkujen valmistukseen löydät Yhteishyvän Ruoka & Reseptit sivustolta.

Leivonnassa mämmi toimii esimerkiksi leipä-, sämpylä- ja kakkutaikinoissa, muffineissa ja kääretortun täytteessä. Mämmistä saa loihdittua myös erilaisia jälkiruokia pääsiäispöytään. Mämmi-appelsiinijäädyke on raikas ja superhelppo valmistaa kaupan appelsiini-vaniljajäätelöstä ja mämmistä. Jäädykkeen voi valmistaa jo edellisenä päivänä pakkaseen. Mämmi ja appelsiinivaahto on myös herkullinen yhdistelmä ja kätevä tarjottava.

Mämmijäädyke

Mämmi-appelsiinijäädyke

Mämmi sopii hyvin myös vaniljaisiin pirtelöihin, herkullisiin mousseihin ja rahkoihin. Maitotuotteen kermainen pehmeys ja mämmin maltaisuus muodostavat täyteläisen yhdistelmän.  Kokeile myös mämmimoussen ja mämmirahkan kaveriksi kirpeää puolukkakastiketta, se antaa mämmille ihan uusia ulottuvuuksia! Puolukkakastike syntyy, kun kiehautat kattilassa 200 g puolukoita ja 0,5 dl vettä. Lisää 0,5 dl hillosokeria ja keitä noin 10 minuuttia. Siivilöi halutessasi kuoret ja siemenet pois.

Pääsiäisen herkkuhetkiä odotellen,

Anni

Artikkelikuva: Yhteishyvä

Lue kommentit

  1. Atro Niiniluoto kirjoitti 9 vuotta sitten Vastaa

    Onhan noita sovelluksia, mutta itse pidän mieluimmin maidosta ja makeutusaineesta mämmin seurana.

Leave a Reply