Katuruoasta ideoita kotikeittiöön

Terveisiä Bangkokista! Aasian suurkaupungeissa vierailevalla uteliaalle ruoan ystävälle katuruoka on pakollinen tutustumiskohde. Se on paikallista ruokaa autenttisimmillaan, herkullisimmillaan ja edullisimmillaan! Ruokailija valitsee haluamansa annoksen ja pääsee kaupan päälle seuraamaan kun ateria pyöräytetään tottunein ottein. Thai-katuruoka on simppeliydessään nerokasta ja ideoita on helppo hyödyntää kotikeittiössä.

Thai-katuruoan tunnetuin herkku on Pad thai, eli paistetut nuudelit. Perusraaka-aineita tässä wokkiruoassa ovat nuudelien lisäksi kananmunat, rouhitut maapähkinät ja thaimausteet sekä valinnainen liha tai merenelävät. Moni kokki lisää Pad thaihin myös kevätsipulia ja mungpavun ituja. Yhtä ainoaa reseptiä ei ole, vaan lopullinen toteutus on aina tekijästä kiinni. Erilaisten nuudeliwokkien lisäksi paistettuun riisiin perustuvat annokset ja keitot ovat suosittua thai-katuruokaa. Raikkaat thaimausteet kuten currytahna, inkivääri, limetti ja korianteri maistuvat Yhteishyvän täyteläisessä Katkarapu-kookoskeitossa. Testaa myös täällä kokeilukeittiöllä hyväksi havaittuja thaivalmisruokia: Rainbow Green curry, Red curry ja Panang curry.

487

Kuvassa hieman jo maisteltu Pad thai. Thaimaassa ruoka syödään haarukalla ja lusikalla, mutta omasta mielestäni on hauskaa syödä wokkiruoat puikoilla aina kun mahdollista.

Erilaiset wokkiruoat kuuluvat monen suomalaisen arkeen. Pannulle heitetään lihasuikaleita tai nakkeja, pakastevihannessekoitusta ja nuudeleita. Mausteeksi usein soijakastiketta. Bangkokin katujen wokinvääntäjistä inspiroituneena suosittelen testaamaan kananmunaa wokin joukkoon. Se tuo lisää täyttävyyttä ja kivaa vaihtelua rakenteeseen. Kananmuna on kyllä muutenkin yksi loistavimmista ja monipuolisimmista raaka-aineista.  Kananmunan voi wokkiruokaa varten paistaa munakokkelimaiseksi seokseksi tai lätyksi josta leikkaa siivuja ruoan sekaan.

Soijakastike on Suomessa paljon käytetty wokin perusmauste, mutta suosittelen kokeilemaan myös esim. kalakastiketta ja osterikastiketta wokkiruoan maustamiseen. Kalakastike on thai-ruoan perusmauste. Se on vaaleanruskeaa, läpikuultavaa ja valmistetaan pikkukaloja hapattamalla. Siinä on voimakkaan kalaisa haju ja maku. Kalakastike on hyvin suolaista, joten annostelussa on syytä olla varovainen. Osterikastike taas on paksua, tummaa, makeaa ja aromikkaan täyteläistä, myös erinomaisesti wokkeihin sopivaa.

Soija-, kala- ja osterikastike antavat kaikki ruokaan suolaisuutta ja viidettä tunnettua perusmakua, eli umamia. Umamia on hankala kuvata, mutta se antaa ruokaan täyteläisyyttä, lihaisaksikin kuvattua makua. Esim. lihassa, kalassa ja sienissä on umamia runsaasti. Kielellä aistimme viittä perusmakua: suolaista, makeaa, hapanta, karvasta ja umamia. Näiden lisäksi muut makuaistimuksemme syntyvät oikeastaan hajun kautta. Tämän huomaa hyvin siinä että nuhaisena ei ruoka maistu kovin kummoiselta. Lisäksi thairuoasta löytyy usein vielä tulisuutta, mikä ei oikeastaan ole makuaistiin, vaan tuntoaistiin liittyvä juttu.

Meille kokeilukeittiöllä töitä tekeville maistamiskyky on tärkeä työväline. Kun arvioimme ruoan makua, niin kyse on raaka-aineiden laadun ja tuoreuden lisäksi makujen tasapainosta, yhteensopivuudesta ja sopivasta voimakkuudesta. Esim. onko suola, sitruksisuus, makeus, mausteisuus ja tulisuus tasapainossa thaicurryssa, ilman että mikään korostuu liikaa tai liian vähän.

Maustetahnojen arviointia.

Maustetahnojen arviointia.

Sitruunaruohoisin terveisin,

Henriikka

Artikkelikuva: Yhteishyvä, Laura Riihelä

Leave a Reply